HISTORY OF SCIENCE AND ETHNOSCIENCES | Università degli studi di Bergamo

HISTORY OF SCIENCE AND ETHNOSCIENCES

Attività formativa monodisciplinare
Codice dell'attività formativa: 
150009

Scheda dell'insegnamento

Per studenti immatricolati al 1° anno a.a.: 
2019/2020
Insegnamento (nome in italiano): 
HISTORY OF SCIENCE AND ETHNOSCIENCES
Insegnamento (nome in inglese): 
History of science and ethnosciences
Tipo di attività formativa: 
Attività formativa Caratterizzante
Tipo di insegnamento: 
Obbligatoria
Settore disciplinare: 
LOGICA E FILOSOFIA DELLA SCIENZA (M-FIL/02)
Anno di corso: 
2
Anno accademico di offerta: 
2020/2021
Crediti: 
6
Responsabile della didattica: 
Jurgen Wilhelm RENN
Mutuazioni

Altre informazioni sull'insegnamento

Modalità di erogazione: 
Didattica Convenzionale
Ciclo: 
Secondo Semestre
Obbligo di frequenza: 
No
Ore di attività frontale: 
30
Ore di studio individuale: 
120
Ambito: 
Istituzioni di filosofia
Prerequisites

no prerequisite

Educational goals

The course introduces students into the theme of the Anthropocene and its relevance to the history and anthropology of science.

Course content

The Anthropocene is the proposed new geological epoch characterized by the planetary impact of human interventions. From a stratigraphic perspective, the beginning of the new epoch can probably be dated to the period of the “Great Acceleration” after the Second World War, but its roots go back much further in time, perhaps even to the beginning of cultural evolution. The course examines the role of knowledge and science in this process.

Teaching methods

The course will be based on a common reading of recent publications such as the book “Evolution of Knowledge. Rethinking Science for the Anthropocene” by Jürgen Renn. Relevant passages will be made available to the students and discussed

Assessment and Evaluation

Oral exam.

Further information

If the course is presented in remote or in mixed mode, changes may be made to what appears in the syllabus to make lessons and exams accessible also in this format